Ana Sayfa

EKONOMİ

Seyahat ve Yaşam

Sanat-Kültür-Tarih

SPOR

İşletmede Verimlilik

İşletmelerde İSG

TEKNİK BİLGİ ve ÇÖZÜMLER

Haberler & Duyurular

BLOG

Resim ve Karikatürler

Kayıt

İletişim
Hoşgeldiniz!
GÜNLÜK YAŞAM
KUANTUM FİZİĞİ
BİLGİSAYAR&PROGRAM
KLASİK BİLİM
AYDINLATMA&IŞIK
CEP TELEFONLARI
Mayıs, 2014
Temmuz, 2014
Ocak, 2015
Şubat, 2015
Haziran, 2015
Temmuz, 2015
Şubat, 2017
Hindistan Cevizi Neden Tatlılarla Kullanılıyor?

Hindistan cevizini (Coconut’ı) neden tatlıların üzerine serpiyoruz?
Tatlıların üzerine Hindistan cevizi serpmek veya Hindistan cevizli çikolatalar yemek bazılarımız için olmazsa olmazlardan. Peki, Hindistan cevizi kabuğunun iç tarafındaki tadı yavan bu beyaz kısmın bu amaçla kullanılması Avrupa’da neden yaygınlaşmıştır?


Bazılarına göre Hindistan cevizinin üzerine serpilmesi, birçok tatlı türünün adeta olmazsa olmazıdır. Ya da Hindistan ceviziyle sunulan bazı tatlı ürünler damağımızda daha hoş bir tat bırakırlar. Milli tatlılarımızdan olan Kemalpaşa tatlısının dahi üzerine Hindistan cevizi serpilerek tüketilmesi birçok yerde alışkanlık haline gelmiş bulunuyor. Hindistan cevizli çikolata türleri sıklıkla duyulur. Peki, Hindistan cevizi kabuğunun iç tarafındaki tadı yavan bu beyaz kısmın bu amaçla kullanılması Avrupa’da neden yaygınlaşmıştır?

 


Konuya başlamadan evvel, yazıda bahsi geçen Hindistan cevizinin, İngilizce Coconut ismiyle anılan meyve olduğunu ve küçük Hindistan cevizi Muskat olmadığını belirtmekte fayda var.

Ayrıca Hindistan, önemli bir Hindistan cevizi üretici ülkelerden birisi olmasına rağmen, “Hindistan cevizi”, ismini esasen Hindistan'dan dolayı almamıştır.


Bahama'lı yerlileri Colomb'a muz ve Coconut sunarlarken gösteren tablo

Christophe Colomb Hindistan’a başka bir deniz yoluyla gitmek istemesi nedeniyle çıktığı seyahatte, Ekim 1493’te bugünkü Bahama Adalarına ulaştı. Kendisinin Hindistan’a ulaştığını düşünerek bu adalara “Batı Hint Adaları” adını koydu. Bu keşfin anısına bu adalar halen bu isimle de anılmaktadırlar. Ve burada yetişen bir palmiye türünün meyvesi olan “Coconut”ı, Colomb Hindistan’dan getirdiğini düşünerek “Hindistan cevizi” olarak adlandırmıştır.

 

 


“Neden siyah çay içiyoruz” yazımda da belirttiğim gibi, 16. Yüzyıl ortalarından itibaren Hindistan’da varlık gösteren İngilizler, daha sonraları Hindistan’ı sömürge haline getirerek buralarda sürekli askeri güç bulundurmuştur.
Yalnızca Hindistan’la sınırlı kalmayan bu İngiliz varlığı daha sonraları Uzakdoğu’nun ve Çin’in birçok bölgelerine kadar uzanmıştır.

 


Dönemin İngiliz Sömürgeleri

Hindistan’da yüzlerce yıl kalan İngilizler buradaki halkın fakir olmasının yarattığı huzursuzlukları gidermek amacıyla bir şeyler yapılması gerektiğini düşünüyorlardı. Bunun en kestirme yollarından birisi Hindistan’da kendiliğinden çok miktarda yetişen ve çok uzun süre bozulmadan dayanabilen Hindistan cevizinin İngiltere başta olmak üzere diğer Avrupa ülkelerinde tanıtılması ve satılması olarak düşündüler.

 


Bugün de olduğu gibi o dönemlerde de Hindistan cevizinin içindeki sütüyle bir bütün halinde pazarlanması çok mümkün olmadı. Kaldı ki o zamanların gemi kapasiteleriyle bu oldukça pahalıya da mal olurdu. Ayrıca Avrupalılara çok yabancı olan bu meyveye insanların alıştırılması çok güç görünüyordu.

Hindistan’da halk büyük oranda kendi yöresinde tükettiği Hindistan cevizlerinin kabuklarını iç taraflarında bulunan beyaz kısımlarıyla birlikte kullanmadan atıyorlardı. İşte kabuğun iç tarafında bulunan bu tadı yavan ama besleyici beyaz kısmın nasıl değerlendirilebileceği İngilizlerin kafasını kurcalamaya başladı. Bu amaçla Britanya’daki bütün kurumlara Hindistan cevizleri gönderilerek kullanabilecekleri yerler için araştırma yapmaları istendi. Bunların içinde o zamanın Üniversiteleri, ilaç ve kimyasallar imal eden kurumlar, gıda işleriyle uğraşanlar, ünlü Gurmeler ve hatta Kilise çevreleri vardı.

 

Birçok fikir ve denemelere rağmen uzun yıllar net bir sonuca ulaşılamadı, ta ki bir Gurmenin bu beyaz kısmı öğütüp kavurup toz halinde tatlıların üzerine serperek servis etmesine dek. Evet, nihayet Hindistan cevizi kabuğunun iç tarafında bulunan bu bildik beyaz kısım bir kullanım alanı bulmuş gibiydi. Gibiydi, çünkü bunun yaygınlaştırılması hiç de kolay gözükmüyordu. Ama İngilizler bütün ülkede bu ürünün İngiliz Kraliyet tatlılarında kullanıldığını her yerde duyurup reklamını ve tanıtımlarını yaptılar. Önce İngiltere’de daha sonraları bütün Avrupa’da yaygınlaşmasını temin ettiler. Batılıların bu ürünü kendi lezzetlerinin içerisine katarak kullanması alışılmasını kolaylaştırmıştı.

Böylelikle komple Hindistan cevizi yerine yalnızca kabuğunun iç tarafındaki kullanılmayan beyaz kısım artık önemli bir ticari gıda ürünü haline gelmiş, üstelik Uzakdoğu ve Hindistan’dan önce İngiltere’de ve Avrupa’da yerini bulmuştur. Yani Hindistan halkı için dışarıdan gelen bir parasal kaynak yaratılmıştır.

Hindistan cevizi, İngilizlerin ısrarlı arayışları sonunda Hindistan ve Uzakdoğu’daki birçok ülke halkı için ciddi bir gelir kaynağı oldu ve öyle olmaya da devam ediyor.

Çok daha sonraları Hindistan cevizinin bu beyaz kısımlarından yağ elde edilerek bu yağ ilaç sektöründe ve güneşlenme amaçlı ürünlerde kullanılmaya da başlandı.



Coconut yani Hindistan cevizi için bugün de çok ciddi bir tanıtım ve kamuoyu çalışması yürütülmeye devam edilmektedir.



 
 

<< Geri Dön Yeni Yorum Ekle
Roger
7/18/2022 11:56:36 PM
BD
https://canadianpharmaciesshop.com/
Maya
7/18/2022 10:27:17 AM
HK
http://canadiannextpharmacy.com/
Terrance
7/18/2022 12:47:34 AM
VM
https://canadianpharmaciesking.com/
Francesco
7/16/2022 6:21:24 PM
FY
https://canadianpharmaciesboss.com/
Tommy
7/13/2022 12:29:34 PM
ZX
https://canadianpharmaciesboss.com/
1261 Adet 1  2  3  4  5  ...  253 
Yeni Yorum Ekle
İsim*
Konu*
Yorum*
Lütfen resim üzerinde gördüğünüz onay kodunu giriniz.*
Resmi Yenile


 
Ana SayfaEKONOMİSeyahat ve YaşamSanat-Kültür-TarihSPORİşletmede Verimlilikİşletmelerde İSGTEKNİK BİLGİ ve ÇÖZÜMLERHaberler & DuyurularBLOGResim ve KarikatürlerKayıtİletişim