Ana Sayfa

EKONOMİ

Seyahat ve Yaşam

Sanat-Kültür-Tarih

SPOR

İşletmede Verimlilik

İşletmelerde İSG

TEKNİK BİLGİ ve ÇÖZÜMLER

Haberler & Duyurular

BLOG

Resim ve Karikatürler

Kayıt

İletişim
Hoşgeldiniz!
Vize istemeyen ülkeler
İllerin Telefon Kodları
Ülkelerin Telefon Kodları
Almanya Seyahatleri
İsviçre Syahati
Fransa Seyahati
Kahire Seyahati
İsrail Seyahati
Uzak Doğu
Amerika (Chicago)
Fast Food Usulü Patates Kızartması
Çek Cum. Seyahati
İspanya Seyahati
BALIKLARIMIZ
Herşey Mevsiminde
Neden Siyah Çay İçiyoruz
Neden Hindistan Cevizi Tüketiriz
Balığa Limon Sıkmak
Himalaya Tuzunun Faydaları?
Hangi Tuzu Kullanmalı ?
Tuz Çeşitleri Hakkında
Hastane Bölümleri ve Anlamları
Herşey Mevsiminde

 HER ŞEY MEVSİMİNDE GÜZEL

Dünyada, ambalaj sektörünün ve ulaşım imkânlarının oldukça gelişmiş olması ve depolama tekniklerindeki, seracılıktaki, kültür balıkçılığındaki ve genetik bilimindeki teknolojik ilerlemeler sayesinde artık tezgâhlarda hemen her mevsimde her şeyi görmek, bulmak mümkündür.

Gerek üretilen ürünün gerekse de tüketicinin sağlığı açısından bu durumun ne kadar doğru olduğu tartışmalıdır.

 
Ayrıca mevsimi dışında bulunan ürünlerin lezzetleri de fiyatları da kuşkusuz farklıdır.

  Ülkemizde hangi aylarda hangi ürünlerin doğal zamanlarında tüketilmesi gerektiğinin olabildiğince eksiksiz listesini aşağıda bulabilirsiniz;

Ancak bazı sebze ve meyveler;
   - farklı yörelerde farklı zamanlarda olgunlaşmaktadırlar,
  - son zamanlarda erkenci tip yabancı orijinli çeşitler yetiştirilmektedir ve
   - pazı gibi bazı sebzeler ise yöre sıcaklığına göre ilkbaharda veya
    sonbaharda ekimleri yapılmaktadır.

Deniz (Su) ürünlerinde ise durum biraz havaların o yıl nasıl gittiğiyle de alakalıdır. Bir de ülkemizin dört denizinde aynı balık türü farklı zamanlarda av vermektedir. Bu aslında her deniz için farklı zaman tablosu vermeyi gerektirse de taşımacılıktaki kolaylıklar nedeniyle bu unsur kafa karıştırıcı olabilir.

Konu incelenirken bunlar göz önünde bulundurulmalıdır.



SEBZE TAKVİMİ

Ocak ayına ait sebzeler : Lahana, Ispanak, Havuç, Karnabahar, Brokoli, Kereviz, Pırasa, Bal kabağı, Kırmızı ve Kara Turp, Kırmızı Pancar, Pazı.

Şubat ayına ait sebzeler : Lahana, Ispanak, Havuç, Karnabahar, Brokoli, Kereviz, Pırasa, Bal kabağı, Kırmızı ve Kara Turp, Kırmızı Pancar, Pazı.

Mart ayına ait sebzeler : Ispanak, Havuç, Karnabahar, Brokoli, Pırasa, Bal kabağı, Kırmızı ve Kara Turp, Kırmızı Pancar.

Nisan ayına ait sebzeler : Bakla, Bezelye, Enginar, Kuşkonmaz, Semizotu, Taze Soğan, Taze Sarımsak, Taze Kekik, Limon..

Mayıs ayına ait sebzeler : Taze fasulye, Bezelye, Salatalık, Taze barbunya, Taze patates, Taze soğan, Taze sarımsak, Enginar, Bakla, Semizotu, Limon.

Haziran ayına ait sebzeler : Patlıcan, Asma Yaprağı, Taze fasulye, Yeşil biber, Dolma biber, Bezelye, Domates, Salatalık, Dereotu, Marul, Taze barbunya, Taze patates, Taze Soğan, Taze Sarımsak, Enginar, Bakla, Semizotu, Rezene.

Temmuz ayına ait sebzeler : Patlıcan, Kabak, Çalı Fasulyesi, Taze fasulye, Sivri biber, Dolma biber,  Börülce, Domates, Salatalık, Dereotu, Taze Soğan, Taze Sarımsak, Semizotu.

http://sb.sitebaz.comattachments/Image/Sebzeler_1.jpgAğustos ayına ait sebzeler : Bamya, Kırmızı (salçalık) Biber, Çarliston Biber, Dolma biber, Börülce, Domates , Kabak, Mısır, Patlıcan, Salatalık, Taze fasulye, Taze Fındık, Taze Ceviz, Semizotu. 

Eylül ayına ait sebzeler : Mantar(doğal), Havuç, Bamya, Kırmızı (salçalık) Biber, Sivri biber, Dolma biber, Domates, Mısır, Patlıcan, Salatalık, Taze fasulye.
 
Ekim ayına ait sebzeler : Mantar (doğal), Havuç, Kırmızı (salçalık) Biber, Ispanak, Pırasa

Kasım ayına ait sebzeler : Balkabağı, Havuç, Ispanak, Pırasa, Karnabahar, Lahana, Kereviz, Pazı.

Aralık ayına ait sebzeler : Balkabağı, Havuç, Ispanak, Pırasa, Karnabahar, Lahana, Kereviz, Pazı.




 
MEYVE TAKVİMİ

Ocak ayına ait meyveler : Elma, Portakal, Mandalina, Greyfurt, Muz, Ayva, Nar.

Şubat ayına ait meyveler : Elma, Portakal, Mandalina, Greyfurt, Muz, Ayva, Nar.

Mart ayına ait meyveler : Elma

Nisan
 ayına ait meyveler : Ay sonuna doğru Can Erik

Mayıs ayına ait meyveler : Can Erik, Çilek, Dut, Yeni Dünya (Malta Eriği)

Haziran ayına ait meyveler : Yeşil Erik, Karpuz (Adana), Kiraz, Çilek, Dut, Şeftali, Yeni Dünya (Malta Eriği).


Temmuz ayına ait meyveler : Ahududu (Frambuaz), Kavun, Karpuz, Mısır, Sarı Erik, Kayısı, Kiraz, Vişne, Şeftali.

Ağustos ayına ait meyveler : Böğürtlen, Karpuz, Kavun, Üzüm, Mürdüm Eriği, Kırmızı Erik, Vişne, Şeftali, Kayısı, İncir (yaş), Mısır.

Eylül ayına ait meyveler : Kızılcık, Karpuz, Kavun, Üzüm, Mürdüm Eriği, Kırmızı Erik, Şeftali, İncir (yaş), Taze Fındık, Taze Ceviz.

Ekim ayına ait meyveler : Elma, Muz, Kızılcık, Armut, Üzüm, Nar

Kasım ayına ait meyveler : Elma, Portakal, Mandalina, Greyfurt, Muz, Ayva, Nar, Kestane, Kivi, Trabzon Hurması

Aralık ayına ait meyveler : Elma, Portakal, Mandalina, Greyfurt, Muz, Ayva, Nar, Kestane, Kivi, Trabzon Hurması





DENİZ (SU) ÜRÜNLERİ LEZZET TAKVİMİ

 
 

Ocak ayına ait deniz ürünleri : Çipura, Çinekop, Dil, Hamsi, Kalkan, Kefal, Kofana, Kolyoz, Lüfer, Palamut, Pisi, Sarpa, Sinarit, Tekir, Torik, Uskumru, Alabalık, Yayın.

Şubat ayına ait deniz ürünleri : Çipura, Dil, Eşkina, Hamsi, İskorpit, İzmarit, Kalkan, Kefal, Kofana, Kolyoz, Lüfer, Palamut, Pisi, Sarıkuyruk, Sarpa, Sinarit, Tekir, Uskumru, Alabalık, Yayın.

Mart ayına ait deniz ürünleri : Barbunya, Dil, Eşkina, 
Gümüş, Hamsi, İskorpit, İspari, İzmarit, Kalkan, Karagöz, Kefal, Kılıç, Kırlangıç, Kolyoz, Lüfer, Mezgit, Orkinos, Palamut, Pisi, Sarıkuyruk, Sinarit, Tekir, Yayın.

*
Nisan ayına ait deniz ürünleri :
Bakalyaro, 
Barbunya, Dil balığı, Gümüş, İstavrit, İzmarit, Kalkan, Karides, Kefal, Kılıç, Levrek, Mercan, Mersin, Mezgit, Mirlan, Morina, Sardalye, Tatlı su kefali, Yayın,

*Mayıs ayına ait deniz ürünleri : Dil balığı, Gümüş, İzmarit, Kalkan, Karides, Kefal, 
Kılıç, Kolyoz, Levrek, Mersin, Mezgit, Mirlan, Morina, Tatlı su kefali, Yılan balığı.

*Haziran ayına ait deniz ürünleri : Akya, Böcek, Gelincik, İskorpit, İstakoz, Kılıç, Kolyoz, Mersin, Midye, Orkinos, Morina, Pavurya, Sarpa, Sazan, Sinarit/Trança,  Yılan balığı.


*Temmuz ayına ait deniz ürünleri : Ahtapot, Akya, Böcek, Gelincik, İskorpit, İstakoz, Karagöz, Kılıç balığı, Mercan, Orkinos, Pavurya, Sardalya, Sarpa, Sazan, Somon, Sinarit/Trança.

*Ağustos ayına ait deniz ürünleri : Ahtapot, Akya, Barbunya, Çingene Palamudu, Eşkine, İstavrit, Karagöz, Kılıç balığı, Mercan, Orfoz, İstakoz, Sardalya, Sazan,

Eylül ayına ait deniz ürünleri : Akya, Barbunya, Palamut, Torik, Çipura, Karagöz, Kılıç balığı, Orfoz, Sardalya, Zargana,
Sazan,

Ekim ayına ait deniz ürünleri : Barbunya, Çinekop, Dil, Hamsi, Karagöz, Kefal, Kofana, Kolyoz, Lüfer, Orkinos, Palamut, Pisi, Sarpa, Sinarit, Tekir, Torik, Uskumru, Zargana, Sazan, Yayın.

Kasım ayına ait deniz ürünleri : Çipura, 
Çinekop, Dil, Hamsi, Kalkan, Karagöz, Kefal, Kofana, Kolyoz, Lüfer, Orkinos, Palamut, Pisi, Sarpa, Sinarit, Tekir, Torik, Uskumru, Zargana, Alabalık, Yayın.

Aralık ayına ait deniz ürünleri : Çipura, Çinekop, Dil, Hamsi, Kalkan, Karagöz, Kefal, Kofana, Kolyoz, Lüfer, Orkinos, Palamut, Pisi, Sarpa, Sinarit, Tekir, Torik, Uskumru, Alabalık, Yayın.

Eğik yazılı olanlar Tatlı Su balıklarıdır.






                                                                                     
 

 
                                                 
Kolyoz Uskumru Arasındaki Farklar                                 BALIKLARIMIZ                     
 


Bazı deniz ürünleri belirli aylarda daha lezzetli olmalarına rağmen bütün yıl boyunca tüketilebilirler.
Bu tür ürünler yukarıdaki listelerde yalnızca daha lezzetli olduğu dönemler içinde belirtilmiştir.

Her mevsimde yenebilen bu deniz ürünleri;

Akya, Ahtapot, Barbunya, İstavrit, Kalamar, Kırlangıç, Kolyoz, Mercan, Mırmır, Orfoz, Sinarit, Tekir'dir

*Balık avlama yasağı:
Denizlerde avlanma yasağı 15 Nisan günü başlar, 1 Eylül tarihine kadar sürer. Tabii bu avlanma yasağı profesyonel balıkçılar için geçerlidir. Amatör olta ve zıpkın balıkçılığı yapılmaya devam edilebilir. Ancak, zıpkınla yakalanan balıkların ticari amaçla ve restoranlarda satılmaları yasaktır.
Bu dönemde tegahlarda ancak buzhanelerden gelen deniz balıklarıyla kültür balıkları bulunabilir. Bir çok balık lokantası bu yasak dönemde kültür balıklarının yanında olta balığı da sunabilmekteler. İşte bu noktada o balığın mevsimi olup olmadığına bakmak gereklidir.

Denizlerimizde yaklaşık 350 çeşit balık türü yaşamaktadır.

Füme için en uygun balıklar; Mezgit, Somon, Lüfer ve Palamut'tur.

Lakerda Torik balığından yapılır, Torik bulunmadığı zamanlarda iri Palamut'tan da olabilir.



 

 


 



 
Ana SayfaEKONOMİSeyahat ve YaşamSanat-Kültür-TarihSPORİşletmede Verimlilikİşletmelerde İSGTEKNİK BİLGİ ve ÇÖZÜMLERHaberler & DuyurularBLOGResim ve KarikatürlerKayıtİletişim